

#### **Electric Energy Systems University Enterprise Training Partnership**

http://www.ees-uetp.com/

### **EES-UETP** course

# Control of power systems dominated by power electronic converters

Barcelona, Spain – 29 Nov - 2 Dec 2022

Location: ETSEIB, Av. Diagonal, 647, 08028 Barcelona, Spain

#### Organizers

CITCEA-UPC, Technical University of Catalonia - BarcelonaTech, Barcelona, Spain

#### Coordinators

Eduardo Prieto-Araujo (CITCEA-UPC)
Oriol Gomis-Bellmunt (CITCEA-UPC)
Marc Cheah-Mane (CITCEA-UPC)

## Description of the course

Power systems are witnessing a very important penetration of power electronics. Future power networks will be dominated by power electronics, and this implies start changing traditional approaches on how to understand, analyze and engineer power systems. The course presents an overview on the current challenges and solutions, while acknowledging that there are still many open questions which are being addressed by numerous researchers worldwide.

The course is structured on different lectures covering the main principles and methods for analysis of power systems dominated by power electronic converters. Different application examples are analyzed and discussed. Students will also follow some practical sessions where they will develop small models and will be able to apply the theoretical concepts studied.

# **Course program**

Time	Day 1 – Introduction and basic principles and methods		7 h
9:00-10:00	Registration and welcome		1h
10:00- 11:00	Introduction, concepts and definitions Principles of system modeling and control	Oriol Gomis (UPC)	1 h
11:00- 12:00	Methods for analysis of systems dominated by power electronics. State-space modeling and tools.	Eduardo Prieto (UPC)	1 h
12:00- 13:45	Methods for analysis of systems dominated by power electronics. Impedance-based modeling. Stability analysis.	Massimo Bongiorno (Chalmers)	1h 45 min
13:45- 14:45	Lunch		1h
14:45- 16:00	Overview of AC-DC converter hardware	Adrià Junyent (Imperial College)	1h 15 min
16:00- 17:00	EMT and Phasor simulation of grids dominated by power electronics and renewable generation	Vinicius Lacerda (UPC)	45 min
17:00- 18:00	Converter interactions in hybrid AC/DC power systems	Jef Beerten (KU Leuven)	1h

	Day 2 – Power electronics dominated systems and weak networks		6 h
9:00- 10:00	Fundamentals on grid forming	Xavier Guillaud (EC Lille)	1 h
10:00- 11:00	Control of Low-Inertia Power Systems (Part I)	Linbin Huang (ETH Zürich)	1 h
11:00- 11:30	Coffee break		30 min
11:30- 12:30	Frequency dynamics in power electronics dominated networks	Carlos Collados (UPC)	1 h
12:30- 13:30	VSC connected to weak networks	Agustí Egea (Univ. of Strathclyde)	1 h
13:30- 14:30	Lunch		1h
14:30- 16:30	Practical exercises	UPC	2 h

Day 3 – Applications day		6 h
Case study: islands dominated by power electronics	Marc Cheah (UPC)	1 h
Virtual Inertia and Virtual Synchronous Machines. Application to HVDC transmission.	Jon Are Suul (SINTEF)	1 h
Coffee break		30 min
Challenges of power systems dominated by inverter-based generation together with conventional power plants	Julian Freytes (EDF)	1 h
Onsite test of BESS in Grid Forming Operation to Energize Islanded System including a Wind Farm - Experience ad EMT studies	Hani Saad (ACDCtransient)	1 h
Lunch		1h
Practical exercises	UPC	2 h
	Case study: islands dominated by power electronics  Virtual Inertia and Virtual Synchronous Machines. Application to HVDC transmission.  Coffee break  Challenges of power systems dominated by inverter-based generation together with conventional power plants  Onsite test of BESS in Grid Forming Operation to Energize Islanded System including a Wind Farm - Experience ad EMT studies  Lunch	Case study: islands dominated by power electronics  Marc Cheah (UPC)  Virtual Inertia and Virtual Synchronous Machines. Application to HVDC transmission.  Coffee break  Challenges of power systems dominated by inverter-based generation together with conventional power plants  Onsite test of BESS in Grid Forming Operation to Energize Islanded System including a Wind Farm - Experience ad EMT studies  Hani Saad (ACDCtransient)  Lunch

	Day 4 – Industrial day		5 h
9:00- 10:00	The use of real time simulation to de-risk and manage HVDC and FACTS schemes.	Pierre Rault (RTE)	1h
10:00- 11:00	Considerations on functional requirements for next-generation power electronic assets	Simon Wenig (Mosaic Grid Solutions)	1h
11:00- 11:30	Coffee break		30 min
11:30- 12:30	Studies for interaction of power electronics from multiple vendors in power systems	Rodrigo Teixeira (TBC) (Siemens Energy)	1h
12:30- 13:30	Mitigating harmonic stability risks in HVDC interconnections	Omar Jasim (GE Grid Solutions)	1h
13:30- 14:30	Modular Multilevel converter for Power Quality: Overview of control strategy, functionalities, and applications	Gianluca Postiglione (Nidec Asi)	1h
13:30- 14:30	Lunch		1h

#### Instructors

Dr Jef Beerten (KU Leuven) Dr Pierre Rault (RTE)

Prof Massimo Bongiorno (Chalmers U) Dr Hani Saad (ACDCtransient)

Dr Agustí Egea (Stratchlyde University)

Dr Simon Wenig (Mosaic Grid solutions)

Prof Xavier Guillaud (EC Lille) Dr Rodrigo Teixeira (Siemens)

Dr Jon Are Suul (SINTEF) Carmen Longás (REE)

Dr Linbin Huang (ETH Zürich) Dr Marc Cheah (CITCEA-UPC)

Dr Adrià Junyent (Imperial College) Dr Eduardo Prieto-Araujo (CITCEA-UPC)

Dr Omar Jasim (GE) Prof Oriol Gomis-Bellmunt (CITCEA-UPC)

Dr Gianluca Postiglione (Nidec Asi)

## **Venue**

ETSEIB-UPC, Av. Diagonal, 647, 08028 Barcelona, Spain

Link: https://goo.gl/maps/7d3A66zATiZjE2Mw8

## Registration

The course fees include lectures attendance, documentation (digital), coffee breaks and lunches.

Members of the EES-UETP: 490 EUR

University non-members of the EES-UETP: 1200 EUR

Industry non-members of the EES-UETP: 2000 EUR

This course is organized within the framework of the EES-UETP Consortium.

More information on this course shall be available very soon at:

http://www.ees-uetp.com/upcoming.php

Registrations are limited! You can register at: <a href="https://forms.gle/qTAh7USEYvbecsqF8">https://forms.gle/qTAh7USEYvbecsqF8</a>

Contact: eduardo.prieto-araujo@upc.edu, marc.cheah@upc.edu, oriol.gomis@upc.edu

